VÝctimes del genocidi franquista. Ni oblit ni perdˇ: justÝcia

DIUMENGE, 26/07/2009 - 06:00h

Centenari de la Setmana TrÓgica

El 26 de juliol de 1909, les forces obreres van convocar una vaga general. La dura i arbitrÓria repressiˇ posterior desterrÓ dos-cents anarquistes i republicans, es van processar dues mil persones i es van dictar moltes sentŔncies de mort. Una de les cinc que finalment es van executar va ser la del pedagog Francesc Ferrer i GuÓrdia, afusellat el 13 d’octubre de 1909 al Castell de Montju´c.

dilluns 27 de juliol de 2009

Avui, fa cent anys, Barcelona va comenšar a viure una revolta popular sense precedents atiada per l’antimilitarisme i l’anticlericalisme. Uns quants motius socioecon˛mics sˇn a l’origen de la Setmana TrÓgica, que durÓ 26 de juliol-1 d’agost de 1909, per˛ el detonant fou la polÝtica colonialista espanyola a la regiˇ amaziga del Rif, a l’└frica. La intenciˇ d’enviar-hi quaranta mil reservistes, molts del paÝs, per mantenir-ne l’ocupaciˇ va indignar les classes baixes catalanes.

El 26 de juliol de 1909, les forces obreres van convocar una vaga general que, rÓpidament, va derivar en la crema d’esglÚsies i convents (mapa). Vuitanta edificis religiosos de Barcelona (la meitat dels que hi havia) van quedar redu´ts a cendra. Com explica l’historiador Josep Maria SolÚ i SabatÚ, de resultes de la setmana de violŔncia van perdre la vida vuitanta-dos civils, tres militars i dos guÓrdies civils.

Per˛ la dura i arbitrÓria repressiˇ posterior va agreujar el balanš: es van desterrar dos-cents anarquistes i republicans, es van processar dues mil persones i es van dictar moltes sentŔncies de mort. Una de les cinc que finalment es van executar va ser la del pedagog Francesc Ferrer i GuÓrdia, afusellat el 13 d’octubre de 1909 al Castell de Montju´c.

La Fundaciˇ Francesc Ferrer i GuÓrdia, per aix˛, commemora tambÚ enguany el centenari de la mort del fundador de l’Escola Moderna, de carÓcter racionalista i laica. Entre altres activitats, la fundaciˇ ha impulsat una campanya per a posar el nom del pedagog a un carrer de Barcelona. L’objectiu s’ha assolit: el 9 de juliol, el ple del Districte de Sants-Montju´c va aprovar per unanimitat el canvi de nom de l’avinguda MarquŔs de Comillas pel d’avinguda Francesc Ferrer i GuÓrdia.

L’Ajuntament de Barcelona, per la seva banda, aplega en aquesta pÓgina la majoria d’actes relacionats amb el centenari de la Setmana TrÓgica: hi ha informaciˇ de seminaris i conferŔncies, una mostra de documents d’Ŕpoca i una excelĚlent exposiciˇ virtual.

WilaWeb

SPIP | esquelet | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0