Víctimes del genocidi franquista. Ni oblit ni perdó: justícia

DIUMENGE, 26/07/2009 - 06:00h

Centenari de la Setmana Tràgica

El 26 de juliol de 1909, les forces obreres van convocar una vaga general. La dura i arbitrària repressió posterior desterrà dos-cents anarquistes i republicans, es van processar dues mil persones i es van dictar moltes sentències de mort. Una de les cinc que finalment es van executar va ser la del pedagog Francesc Ferrer i Guàrdia, afusellat el 13 d’octubre de 1909 al Castell de Montjuïc.

dilluns 27 de juliol de 2009

Avui, fa cent anys, Barcelona va començar a viure una revolta popular sense precedents atiada per l’antimilitarisme i l’anticlericalisme. Uns quants motius socioeconòmics són a l’origen de la Setmana Tràgica, que durà 26 de juliol-1 d’agost de 1909, però el detonant fou la política colonialista espanyola a la regió amaziga del Rif, a l’Àfrica. La intenció d’enviar-hi quaranta mil reservistes, molts del país, per mantenir-ne l’ocupació va indignar les classes baixes catalanes.

El 26 de juliol de 1909, les forces obreres van convocar una vaga general que, ràpidament, va derivar en la crema d’esglésies i convents (mapa). Vuitanta edificis religiosos de Barcelona (la meitat dels que hi havia) van quedar reduïts a cendra. Com explica l’historiador Josep Maria Solé i Sabaté, de resultes de la setmana de violència van perdre la vida vuitanta-dos civils, tres militars i dos guàrdies civils.

Però la dura i arbitrària repressió posterior va agreujar el balanç: es van desterrar dos-cents anarquistes i republicans, es van processar dues mil persones i es van dictar moltes sentències de mort. Una de les cinc que finalment es van executar va ser la del pedagog Francesc Ferrer i Guàrdia, afusellat el 13 d’octubre de 1909 al Castell de Montjuïc.

La Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia, per això, commemora també enguany el centenari de la mort del fundador de l’Escola Moderna, de caràcter racionalista i laica. Entre altres activitats, la fundació ha impulsat una campanya per a posar el nom del pedagog a un carrer de Barcelona. L’objectiu s’ha assolit: el 9 de juliol, el ple del Districte de Sants-Montjuïc va aprovar per unanimitat el canvi de nom de l’avinguda Marquès de Comillas pel d’avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia.

L’Ajuntament de Barcelona, per la seva banda, aplega en aquesta pàgina la majoria d’actes relacionats amb el centenari de la Setmana Tràgica: hi ha informació de seminaris i conferències, una mostra de documents d’època i una excel·lent exposició virtual.

WilaWeb

SPIP | esquelet | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0