Víctimes del genocidi franquista. Ni oblit ni perdó: justícia

El Pais.Com - La Comunitat. Jordi Grau, 12 de novembre de 2.008

Qui tem el Fòrum per la Memòria del País Valencià?

El autor del artículo hace un exhaustivo análisis documentado sobre la posición de determinado medio de comunicación valenciano ante la orden del Juez Baltasar Garzón de exhumar tres fosas comunes del Cementerio general de Valencia a petición del Fòrum per la Memòria del País Valencià

dijous 13 de novembre de 2008

JPEG - 28.9 kB
cartel del Fòrum en la fosa 7ª Derecha el 1º de noviembre

- Qui tem les exhumacions? Qui tem el Fòrum del PV?
- El diari Levante no para de mentir o equivocar-se sobre les notícies del Fòrum o de la PVDF.
- COMUNICADO DE LA PVDF sobre la decisión de la AN de paralizar las exhumaciones.
- L’Audiència paralitza l’abertura de les fosses.
- "La excavación del cementerio de Valencia podría comenzar a principios de año".
- Garzón autoritza obrir tres fosses comunes a València. 02/11/2008.

El juzgado de Instrucción nº 17 de Valencia devuelve a la Audiencia el exhorto de Garzón ante la paralización de las exhumaciones

El Fòrum per la Memòria recurrirá.

Contestat anteriorment qui tem les exhumacions en general -els feixistes i llurs hereus del PP i altra extrema dreta- caldria alguna reflexió sobre algunes exhumacions en concret: les del Cementiri General de València que, segons Providència del jutge Pedraz ( Providencia de Pedraz del 29 de octubre sobre exhu... ) que desenvolupava l’Acte de Garzó ( Auto de Garzón admitiendo competencia. ) podrien haver iniciat el camí i que l’inaudit Acte de la Sala d’allò Penal de l’Audiència Nacional -abans TOP- (Auto de la Audiencia sobre la paralización de la a... ) ha decidit paralitzar.

Doncs intentaré contestar (-me) per escrit. Qui tem les exhumacions que ha demanat el FMPV a les fosses del Cementiri General de València perquè l’AN hagi fet una reunió urgentíssima i hagi adoptat una mesura cautelaríssima reservada a situacions concretíssimes? Qui tem les exhumacions perquè el diari Levante hagi dut una línia editorial de mentida i tergiversació sobre el tema? Tant que hi ha dedicat els dies 2 (Garzón autoriza la excavación de tres fosas comunes del Cementerio General de Valencia ), 3 -amb editorial i tot- ( Exhumaciones condicionadas "La excavación del cementerio de Valencia podría comenzar a principios de año" , "Este es un ejemplo de libro de fosa inviable" , Garzón excluyó las 24.500 nombres del Fòrum de la lista de víctimas para "no inflar las cifras") , i 8 de novembre (El juez rechaza por segunda vez que los 24.500 muertos de las fosas de Valencia sean víctimas ) .

Copie literalment el comentari que un tal Vicent va fer al meu anterior post, respectant fins i tot les faltes que hi ha:

Vicent dijo:

"Jordi, efectivament Vicent llig els blogs, especialment quan directament o indirectament se li menta d’alguna forma. I tens raó, hi ha un problema de fons amb el Forum i és que es neguen a veure més enllà dels límits del seu nas, i assumir les opinions que li van arribant quan no s’adeqüen al que ells adoren com la veritat suprema. En el cementeri, en les fosses, hi ha més de 25.000 cadàvers. Ningú ho nega. Tal vegada hagen més fins i tot, encara que no se que raó adduir perquè els funcionaris pertinents siguen capaços d’escriure 25.000 noms i no escriguen 30.000 o els que siguen. O 70.000 si aprofundeixes molt (la presidenta es veu que no ha estudiat "cubicaje" i pensa que ocupa el mateix espai "un fetus" "sense taüt" que un adult de 70 quilos (amb caixa o sense), i que tots els dies "mataven" o "morien", que a ella li ha de donar igual, un número exacte de persones, les necessàries per a ocupar una o dues línies horitzontals de la fossa (si vols et faig un esquema). I si obri les fosses, es trobarà amb un muntó d’ossos malparats (possiblement corroïts per la calç) entremesclats uns amb altres, i impossibles d’identificar, classificar, .... si no tens un pressupost tan faraònic com et pugues imaginar. I que què va passar en temps del PSOE? El que et pots imaginar, que aqueixes fosses es van buidar, totes o bona part d’elles. O potser ho dubtes? I tal vegada Levante siga possiblement l’unic mitjà de comunicació que té una miqueta més de dos dits de front. Un afectuosa salutació."

11 Noviembre 2008, 14:33

No neguem l’existència d’un nombre enorme de cadàvers. Hi tenim, però, un problema amb el cubicatge (alt x ample x llarg). Però n’hi ha com a mínim 25.000. Que és el que diu el Fòrum i Levante afirma que Garzón (on?) i Pedraz (on?) neguen o diuen "no ha lugar". Al Tom Vé del Sumari hi és inclòs, pendent d’una comprovació de la Comissió d’experts -ara sí- perquè hi ha dues entrades diferents amb un nombre similar però no igual de possibles víctimes i cal fixar-ho exactament.

A l’edició de Levante del dia 2N, Rafel Montaner menteix però, en l’edició de paper hi ha un curt -que no apareix en la digital- en el qual Fernando Magán, advocat de sis de les vint-i-dues associacions de la PVDF, ho aclareix perfectament en el sentit que he dit a dalt però, miracles d’Internet, no es troba enlloc de www.levante-EMV.com . L’editorial és inefable però el cim arriba amb el "a tota pàgina" del dia 8. Menteix de cap a cap. I imagino que per ordre de Pedro Muelas, director del diari. (Mireu els últims posts meus al respecte).

Pregunta del milió: per què Levante, diari de la progressia valenciana, i Montaner, periodista que jo tenia per rigorós, han canviat d’un temps encà la línia editorial amb el Fòrum? Per què especialment des que Garzón se n’ha declarat competent? La resposta fóra millor pagar-la a més d’aqueix milió.

Des del final de la Guerra València ha tingut alcaldes varis: Marqués del Túria, Adolfo Rincón de Arellano, Vicente López Rosat i Miguel Ramón Izquierdo -els tres primers amb Franco i l’últim amb Franco i primera transició-, els socialistes Martínez Castellano, Ricard Pérez Casado i Clementina Ródenas i la popular Rita Barberà.

Què pot haver passat amb els cossos del Cementiri des de fa 70 anys? Qualsevol cosa, és clar. I concretament en temps del i de la socialista? També qualsevol cosa. I el tal Vicent ho diu.

Per què, mentre hi ha només "folklore" -rams de flors, banderes tricolors, parlaments republicans, "Himno de Riego", homenatges o tabalets i dolçaines- Levante du una línia i quan vénen les exhumacions la canvia de cap a peus?

Per què, mentre només hi ha el Fòrum, Levante i Montaner es porten correctíssimament però quan apareix un grupuscle que crea un exregidor del PSPV canvia la cosa. (El 2 de novembre hi havia una foto amb cinc persones i al costat una altra d’un petit full d’homenatge als represaliats): doncs bé, a la foto hi havia una regidora socialista d’ampli, perpetu i inalterable somriure, de l’homenatge que el grupet de cinc que hi anà a les 12 i la foto era d’allò que havia deixat el Fòrum dues hores abans. Però al Levante del 2N el Fòrum no existia. Per a donar-los canya, el 3 i el 9, sí.

Si ajuntem els tres darrers punts i a part, què passa? Una hipòtesi se’ns pot venir al cap: El PSPV -el tal Vicent ho diu o ho suposa- de Casado i Clementina pogué buidar les fosses d’amagat; el PSPV ha creat ad hoc un grup per la memòria. Què passaria si se sabés tot? Quina credibilitat tindrien els homenatges i el "folklore" davant la realitat que els socialistes contribuïren a destruir les fosses?

És una hipòtesi. I m’explicaria coses inexplicables de diaris i periodistes que tenia per creïbles.

El Pais. La Comunitat - Memòria Repressió Franquista

SPIP | esquelet | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0