Víctimes del genocidi franquista. Ni oblit ni perdó: justícia

DAVID FERNÀNDEZ | 03/08/2012 | LA DIRECTA

Una d’infiltrats

Aquest estiu fa vint anys de l’‘operació Garzón’, que va introduir el confident Txema Aloi a l’entorn de Terra Lliure sota la supervisió del jutge i l’assessorament de Mikel Lekarza. CATALÀ CASTELLANO

dimarts 7 d'agost de 2012

Semanari La Directa

De dreta a esquerra i de dalt a baix: Gambín, Lejarza, Aloi, Martinez, Grandes, Garcia, Pérez, Nel i García Torres

David Fernández | 03/08/2012

CATALÀ | CASTELLANO

Juny de 1992 no va ser un mes normal. Tot i que la història oficial ja recordat l’arrencada dels històrics Jocs Olímpics de Barcelona d’ara fa vint anys, ha tornat a negar a quin preu es va fer i quina factura es va pagar. Recurs recorrent a a l’amnèsia i els oblits deliberats per tapar que aquells jocs olímpics –a banda de processos especulatius, tupinades econòmiques, un model de creixement avui en fallida i una allau d’espanyolisme– van arrencar enmig de la remor dels cops arbitraris, les bosses asfixiants i el dolor sord dels elèctrodes aplicats per agents de les unitats antiterroristes de la Guàrdia Civil.

A cop de tortura, entre el 29 de juny i el 14 de juliol de 1992, quan faltaven deu dies per la inauguració, 38 persones de diferents sensibilitats polítiques van ser detingudes, vint-i-tres van denunciar tortures i dinou van ser empresonades. Entremig, la Guàrdia Civil va irrompre, amb la pistola a la mà, a les seus del diari El Punt i El Temps i CiU va clausurar el programa que feia Jordi Vendrell a Catalunya Ràdio, L’Orquestra, perquè va referir les denúncies de tortures. Fins el setembre, un total de 60 persones van ser encausades, tot i que 35 d’elles mai no van ser jutjades.

La singular pax olímpica

L’operatiu repressiu per colpejar l’independentisme combatiu –decidit prèviament en una reunió a Baden-Baden (Alemanya) on haurien participat Narcís Serra (ministre de Defensa), José Luís Corcuera (ministre de l’Interior), Felipe Gonzàlez, Pujol i Maragall– es va començar a forjar a principis del l’any 1990, quan Mikel Lejarza el Lobo –l’històric infiltrat a ETA de la dictadura– seia plàcidament al despatx de l’Audiència Nacional per proposar al jutge la introducció d’un infiltrat policial a Terra Lliure. Garzón va acceptar, va garantir plena immunitat policial i judicial –tal com va ser– i ‘el Lobo va sortir per la mateixa porta per on havia entrat. L’infiltrat ja havia estat escollit: es tractava de Josep Maria Aloi, àlies Txema, un manresà resident a Barcelona que va tornar a la seva ciutat natal, un dels nuclis més actius de l’independentisme combatiu. Aloi va passar alguns filtres i va contactar amb membres de l’organització armada.

Al documental titulat Doble joc (emès per TV3 el 2007 dins el programa Tarasca), el comandant Fernando San Agustín recordava que la funció de l’infiltrat és “aconseguir informació certa, segura i oportuna en el temps, discreta en la font i continuada”. L’avui excomandant era propietari del complex Can Padró Security & Safety Training de Castellbell i el vilar (Bages), el centre d’entrenament on, casualment, va ser captat Txema. San Agustín és –també casualment– exmembre jubilat dels serveis secrets espanyols i, al mateix programa televisiu, es despenjava afirmant que calia evitar “que algú aprofités l’avinentesa per penjar una senyera”. Fos com fos, el mateix dia que arrencava l’operació Garzón, Txema –que havia participar en la col·locació d’un artefacte explosiu a l’estació de la Renfe de Sant Sadurní d’Anoia el 3 de març de 1992– havia quedat amb David Martínez, el primer detingut de l’operació. L’endemà va desaparèixer, es va esfumar.

Aquells fets ens porten a repassar breument, avui i vint anys després, el recurs a la infiltració com a estratègia repressiva i els casos coneguts que s’han donat en el si dels moviments socials catalans els últims anys, el darrer dels quals ens remet a l’any 2007 per uns fets de 2001. Dos anys abans –perquè la claveguera també és catalana, no només estatal–, la consellera d’Interior Montserrat Tura va anunciar l’augment de la partida econòmica per pagar confidents: una partida fiscalitzada semestralment al Parlament per una comissió reduïda que en coneix la motivació i la quantia. El 2005, un dels motius eren les protestes socials alternatives contra la cimera euromediterrània que acollia Barcelona.

Cadascú al seu lloc

Vint anys, doncs, des de la infiltració policial a Terra Lliure. I, des d’aleshores, un mínim de vuit confidents descoberts. Jutge sever, el temps posa cadascú al seu lloc, sobretot els responsables polítics que comanden la repressió. El 2004, el Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg va condemnar l’Estat espanyol per no investigar les tortures sofertes per quinze dels independentistes detinguts el 1992. Avui, pràcticament totes les persones detingudes, empresonades i torturades el 1992 continuen fent una vida política social, activa i solidària. I abans, molt abans, els màxims responsables de la repressió que van patir –els habituals demòcrates de tota la vida– havien traginat per altres viaranys.

El director general de la Guàrdia Civil Luís Roldán –que va ser qui més va negar les tortures– va ser condemnat per lladre, després d’una rocambolesca fugida asiàtica; Narcís Serra va dimitir per les escoltes il·legals del CESID al monarca espanyol –del rei en avall, tot controlat; Rafael Vera, secretari d’Estat per a la Seguretat, va ser condemnat i indultat pels GAL, i Corcuera va ser jutjat pel cas dels fons reservats. Ells comandaven aquell operatiu repressiu. I Garzón? El jutge està inhabilitat i ha estat nomenat membre del Consell Europeu per a la Prevenció de la Tortura. Ego hiperbòlic en la seva solitud, Baltasar Garzón acaba de fundar la Fundació Baltasar Garzón, on hi consten com a membres l’exministre d’Afers Exteriors israelià Shlomo Ben Ami o Eduardo Martín de Pozuelo, coordinador de l’Àrea Informativa de Terrorisme del diari La Vanguardia, el mateix diari que fa vint anys no va veure bosses ni cops ni elèctrodes enlloc. I tot i així, sempre ens quedarà Kundera: “La lluita contra el poder és la lluita de la memòria contra l’oblit”. Vint anys després i més que mai.

******* [BURXANT LA HISTÒRIA: ELS ANTECEDENTS]

GAMBÍN, MARTÍN VILLA I EL ‘CAS SCALA’

Joaquin Gambín Hernández va ser un confident infiltrat conegut com el Grillo, el Legionario o el viejo anarquista. Sota les ordres del comissari Manuel Gómez Sandoval, viatja a Barcelona des de Múrcia, on actua sota les ordres del comissari J.M. Escudero. Va ser l’impulsor de l’atemptat a la sala Scala de Barcelona, episodi de terrorisme d’Estat per aïllar i desprestigiar la CNT. Va ser detingut el 1981 després d’un tiroteig a València. El 1983, va ser condemnat a set anys de presó i en va complir dos. El 2002, amb 71 anys, vivia plàcidament a Múrcia. El 1977, un pres social de la Model alerta la Federació Local de la CNT de Barcelona que Gambín és un col·laborador policial assidu.

MIKEL LEJARZA ‘EL LOBO’: A L’OMBRA DE CARRERO BLANCO

Històric infiltrat a ETA sota la dictadura franquista i a les ordres del SECED creat per Carrero Blanco. Apareix a Barcelona a principis dels noranta, on crea l’empresa de seguretat Orion, que rutlla com a tapadora, i on comanda la infiltració a Terra Lliure del manresà Josep Maria Aloi. Amb residència a la zona elitista de Sant Cugat, el Lobo reapareix el 1995. Treballava pel comte de Godó, propietari de La Vanguardia, que li pagava 5,5 milions de pessetes mensuals pel cas de les escoltes il·legals ordenades per l’empresari per controlar fusions mediàtiques. Va ser condemnat a set mesos de presó al costat del coronel del CESID Fernando Rodríguez.

*******

UNA D’INFILTRATS (1992-2012)

Infiltrats, espietes i fons reservats. Clavegueram estatal, talonaris i tecnorepressió. A propòsit del vintè aniversari de l’’operació Garzón’ contra l’independentisme català, arran de la qual el jutge va autoritzar judicialment la infiltració d’un confident dins l’organització armada Terra Lliure, repassem el ventall d’infiltracions descobertes als moviments socials catalans. Agents policials que es feien passar per activistes militants amb fins repressius, dinàmiques de control social i mètodes obertament il·legals d’una guerra bruta molt singular i no escrita enlloc, però que rutlla cada dia, a la recerca d’informació.

[‘TXEMA’ ALOI | L’infiltrat a Terra Lliure]

Infiltrat a Terra Lliure amb supervisió judicial del jutge Garzón i assessorat i tutelat per Mikel Lejarza. Es va desplaçar a Madrid per signar els documents que acreditaven la seva missió. Aleshores amb 35 anys, fill de família catalanista, treballador de banca i pilot d’helicòpters expert, va cobrar cinc milions de pessetes i va ser captat al complex Can Padró de Castellbell i el Vilar (Bages). Passa els filtres de clandestinitat i contacta, a Manresa, amb activistes de l’organització armada, on proposa, incita i cerca precipitar accions. El dia que arrenca l’operació Garzón del 1992 desapareix. Anys després, es dedica a la investigació privada. El 2002, se’l localitza al Brasil treballant en tasques de seguretat per a l’empresa catalana de joc Cirsa. Des de 2007, alterna el Brasil amb Manresa. El 1996, a la capital del Bages, es troba cara a cara amb un dels torturats, que li etziba que ho sap tot, mentre ell ho nega com pot.

[ALBERT MARTÍNEZ | L’agent ’insubmís’]

Talp del CESID i número u de la seva promoció. Infiltrat al moviment antimilitarista català que esperonava la insubmissió. Apareix a Barcelona amb la primera guerra del golf, quan dos desertors catalans es neguen a fer la mili al Golf Pèrsic. Martínez va freqüentar el Casal de la Pau del carrer Cervantes, pal de paller de la insubmissió i va prendre part en les activitats dels Mili KK. El 1994 es vincula a la Lliga Comunista Revolucionària, on és descobert per antics companys d’escola que revelen la seva professió. Albert Martínez desapareix de Barcelona. De seguida reapareixerà, a València, per infiltrar-se als GRAPO.

[ÁNGEL GRANDES HERREROS

Dels okupes de Barcelona a la Brigada Antiterrorista de Guipúscoa] Agent de la policia espanyola que inicia la seva militància el 1993 al voltant del moviment okupa i com a responsable de dos programes setmanals a la ràdio lliure Línia IV de Nou Barris. L’any 1994, s’integra al Kau Subversiu de la UB. Des del món universitari, accedeix a la Brigada Universitària a Chiapas i al Col·lectiu de Solidaritat amb la Rebel·lió Zapatista. Viatja a Chiapas dues vegades com a observador internacional per a la protecció dels drets humans de les comunitats indígenes. Participa a la campanya contra l’Euroexèrcit i s’introdueix a l’insubmís CAMPI i a l’històric Ateneu Llibertari de Gràcia, que comparteixen espai amb l’Assemblea d’Okupes. Prova d’apropar-se a l’independentisme a través de l’Ateneu Popular Okupat Resistència Roja. En una reunió convocada ad hoc, se li diu el què. Ell ho nega tot, però, l’endemà, desapareix. La següent notícia que se’n té és a finals dels 90: Ángel és membre de la Brigada Antiterrorista de Guipúscoa. Va estar imputat per l’assassinat de la seva antiga parella a Madrid. Ángel va arribar al jutjat, va dir qui era, on treballava i que sabia moltes coses. Mai més no se’n va saber res.

[FERNANDO PÉREZ LÓPEZ | De CNA als GRAPO]

S’infiltra als moviments socials madrilenys el 1997 i participa en actes de la CNT i Cruz Negra Anarquista. El seu DNI està expedit a Barcelona i diu que és nat a Martorell. Ell afirma, a la capital espanyola, que ve de l’àlgid moviment okupa barceloní. Al Rastro madrileny s’apropa als cercles de l’AFAPP, organització de familiars de presos del PCE(r), on acaba militant. Fins i tot, porta membres de l’associació a la suposada casa de la mare a Barcelona, al carrer Guipúscoa, on els atén una dona de 60 anys que fa de ‘mare’. Fernando desapareix el juliol del 2002. I aquell pis, sobtadament, és buida el mateix mes. L’operació finalitza amb la detenció de 14 persones acusades de terrorisme. Quan les advocades pregunten al jutge Guillermo Ruiz de Polanco pel seu parador, el jutge respon que no hi ha cap detingut amb aquell nom. Mentrestant, la Guàrdia Civil emet un comunicat titllant-lo de perillós terrorista. Fernando és agent de la Guàrdia Civil.

[MANUEL BLANCO ÁLVAREZ ‘PEDRO’ | Altermundialisme policial]

Es fa dir Pedro. El seu correu és pedritoanarka@hotmail.com. Des de 1992, com a infiltrat, es vincula a la solidaritat amb Amèrica Llatina. El 1992 s’integra a la Red de Apoyo Zapatista (RAZ) de Madrid. Participa a les Trobades contra el Neoliberalisme a Madrid i a Saragossa, al Fòrum Indígena de Valladolid i a assemblees del moviment antiglobalització. Amb motiu de les cimeres de la UE, sota presidència espanyola l’any 2002, incrementa la seva militància davant l’auge de les protestes socials a Madrid, Barcelona i Sevilla. El servidor alternatiu Nodo50 rastreja el control policial cibernètic que pateixen i detecten, casualment, que les IP que empra Pedro corresponen a ordinadors del Ministeri d’Interior. Pedro és membre del Cos Nacional de Policia espanyol. Se’l torna a veure, poc mesos després, entrant a la seu de la Brigada Central d’Investigació del barri madrileny de Moratalaz.

[‘NEL’ | Des d’Astúries a Barcelona a trinxar vidres]

Policia infiltrat en organitzacions de l’esquerra autònoma d’Astúries. Va viatjar a Barcelona, en plena era Valdecasas, en un autobús del sindicalisme combatiu asturià. Va estar trencant vidres i incitant les manifestants a fer-ho durant la manifestació contra el Banc Mundial de l’any 2001. Els fets no es van descobrir fins l’any 2007, en el decurs del judici contra els sindicalistes Candido i Morala de la Corriente Sindical de Izquierdas (CSI) per les mobilitzacions contra el tancament de Naval Xixón. Aquell policia va reaparèixer per testificar contra Candido i Morala, inspiradors de Los lunes al sol, que van acabar empresonats. El CSI va denunciar una trama política policial amb infiltrats pel mig

[DAVID GARCÍA MARTÍN | Un pallasso a Bétera]

Nova infiltració al moviment antimilitarista, sota l’era ZP, a Bétera (País Valencià). Durant una acció sorpresa no-violenta, es pretén entrar a la base militar de l’OTAN per fer una crida a la desobediència davant la guerra. Desenes d’efectius policials esperen les activistes. Un d’ells porta perruca rossa, va disfressat de pallasso i és membre actiu de l’Espai Horitzontal contra la Guerra de Madrid. Abans ha passat per la solidaritat zapatista, per Marinaleda, per la Setmana de Lluita Social de Madrid el 2000 i pel Fòrum Social Transatlàntic. El cas s’esclareix dos anys després, quan la Universitat Autònoma de Madrid nomena Santiago Carrillo doctor honoris causa. Grups d’extrema dreta protesten i un ultra llença una paperera. Un agent de paisà s’hi abraona i el deté davant les càmeres de la CNN. El policia de paisà és David García Martin, del CNP: el mateix pallasso que, dos anys enrere, intentava ocupar la base militar de Bétera.

[LUÍS GARCIA TORRES | Al 15-M de Sevilla]

El darrer cas conegut remet al mes de juny passat. El policia García Torres, de 26 anys, es va apropar al moviment del 15-M sevillà, on va començar a col·laborar de forma entusiasta. Però una antiga feina de cambrer que va deixar per opositar a policia nacional el va delatar. Els companys del moviment, davant el cúmul de llacunes en la seva vida personal, el van convidar a anar a casa seva, un indret desconegut. Quan hi anaven, Garcia va demanar entrar al lavabo d’un bar. Va trigar massa. Quan en va sortir, casualment i un carrer més enllà, els esperava un control policial: els agents van dir que estava en recerca i captura i se’l van endur a comissaria, d’allà on havia sortit. No se n’ha sabut res des d’aleshores.

— - [Publicat a l’edició en paper del número 282 de la Directa, juliol de 2012]

Enllaços

Web del documental ’Operació Garzon’

CASTELLANO

Una de infiltrados

DAVID FERNÀNDEZ | 03/08/2012. Junio de 1992 no fue un mes normal. A pesar de que la historia oficial ha recordado el arranque de los históricos Juegos Olímpicos de Barcelona de ahora hace veinte años, ha vuelto a negar a qué precio se hicieron y qué factura se pagó. Recurso recurrente, la amnesia y los deliberados olvidos para tapar que aquellos juegos olímpicos –además de procesos especulativos, pelotazos económicos, un modelo de crecimiento hoy en quiebra y un alud de españolismo– arrancaron en medio del runrún de los golpes arbitrarios, las bolsas asfixiantes i el dolor sordo de los electrodos aplicados por agentes de las unidades antiterroristas de la Guardia Civil.

A golpe de tortura, entre el 29 de junio i el 14 de julio de 1992, cuando faltaban diez días para la inauguración, veintiocho personas de diferentes sensibilidades políticas fueron detenidas, veintitrés denunciaron torturas y diecinueve fueron encarceladas. Entremedio, la Guardia Civil irrumpió, pistola en mano, en las sedes del periódico El Punt y del semanario El Temps; por su parte, CiU clausuró el programa L’Orquestra que hacía Jordi Vendrell en Catalunya Ràdio por hacerse eco de las denuncias de torturas. Hasta setiembre, un total de sesenta personas fueron encausadas aunque treintaicinco de ellas nunca fueron juzgadas.

La singular pax olímpica

El operativo represivo para golpear al independentismo combativo –decidido previamente en una reunión celebrada en Baden-Baden (Alemania) en la que habrían participado Narcís Serra (ministro de Defensa), José Luís Corcuera (ministro de Interior), Felipe González, Pujol y Maragall– se empezó a forjar a principios de 1990, cuando Mikel Lejarza el Lobo –el histórico infiltrado en ETA de la dictadura– estaba sentado plácidamente en el despacho de l’Audiencia Nacional para proponer al juez la introducción de un infiltrado policial en Terra Lliure. Garzón aceptó, y garantizó plena inmunidad policial y judicial –tal y como acabó sucediendo– y el Lobo salió por la misma puerta por la que había entrado. El infiltrado ya estaba escogido: se trataba de Josep Maria Aloi, alias Txema, un manresano residente en Barcelona que volvió a su ciudad natal, uno de los núcleos más activos del independentismo combativo. Aloi pasó algunos filtros y contactó con miembros de la organización armada.

En el documental ’Doble juego’ (emitido por TV3 en 2007), el comandante Fernando San Agustín recordaba que la función del infiltrado es “conseguir información cierta, segura y oportuna en el tiempo, discreta en la fuente y continuada”. El hoy ex-comandante era propietario del complejo Can Padró Security & Safety Training en Castellbell i el Vilar (Bages), el centro de entrenamiento donde, casualmente, fue captado Txema. San Agustín es –también casualmente– ex-miembro jubilado de los servicios secretos españoles y, en el mismo programa afirma que era necesario evitar “que alguien aprovechara la oportunidad para colgar la senyera”. Fuera como fuese, el mismo día que se inició la Operación Garzón, Txema –que había participado en la colocación de un artefacto explosivo en la estación de RENFE de Sant Sadurní d’Anoia el 3 de marzo de 1992– había quedado con David Martínez, el primer detenido de la operación. Al día siguiente desapareció, se esfumó.

Esto nos lleva a repasar brevemente, hoy y veinte años después, el recurso a la infiltración como estrategia represiva y los casos conocidos que se han dado en el seno de los movimientos sociales catalanes durante los últimos años, el último de los cuales nos remite al año 2007 por unos hechos de 2001. Dos años antes –porqué la cloaca también es catalana, no sólo estatal–, la consellera de Interior Montserrat Tura anunció el aumento de la partida económica para pagar confidentes: una partida fiscalizada semestralmente en el Parlament por una comisión reducida que conoce la motivación y la cuantía. En 2005, uno de los motivos fueron las protestas sociales alternativas contra la cumbre euro-mediterránea que acogió Barcelona.

Cada uno en su sitio

Veinte años, pues, desde la infiltración policial en Terra Lliure. Y, desde entonces, un mínimo de ocho confidentes descubiertos. Juez severo, el tiempo pone a cada uno en su sitio, sobretodo a los responsables políticos que comandan la represión. En 2004, el Tribunal de Derechos Humanos de Estrasburgo condenó al Estado Español por no investigar las torturas sufridas por quince de los independentistas detenidos en 1992. Hoy, prácticamente todas las personas detenidas, encarceladas y torturadas ese año siguen su vida política, activa y solidaria. Pero, ¿qué hay de los máximos responsables de la represión, los habituales demócratas de toda la vida? El director general de la Guardia Civil Luís Roldán –que fue quien más negó las torturas– fue condenado por ladrón, después de una rocambolesca huída asiática; Narcís Serra dimitió por las escuchas ilegales del CESID al monarca español –del rey para abajo, todo controlado; Rafael Vera, secretario de Estado para la Seguridad, fue condenado por los GAL aunque indultado a posteriori, y Corcuera fue juzgado por el caso de los fondos reservados. Ellos comandaban aquel operativo represivo. ¿Y Garzón? El juez está inhabilitado y ha sido nombrado miembro del Consejo Europeo para la Prevención de la Tortura. Ego hiperbólico en su soledad, Baltasar Garzón acaba de fundar la Fundación Baltasar Garzón, en la que constan como miembros el ex-ministro de Asuntos Exteriores de Israel Shlomo Ben Ami o Eduardo Martín de Pozuelo, coordinador del Área Informativa de Terrorismo del periódico La Vanguardia, el mismo periódico que hace veinte años no vio bolsas ni golpes ni electrodos por ningún lado. Aún así, siempre nos quedará Kundera: “La lucha contra el poder es la lucha de la memoria contra el olvido”. Veinte años después y más que nunca.

[HURGANDO EN LA HISTORIA: LOS ANTECEDENTES] GAMBÍN, MARTÍN VILLA Y EL “CASO SCALA”

Joaquín Gambín Hernández fue un confidente infiltrado conocido como el Grillo, el Legionario o el viejo anarquista. Bajo las órdenes del comisario Manuel Gómez Sandoval, viajó a Barcelona desde Murcia, donde actuaba bajo las órdenes del comisario J.M. Escudero. Fue el impulsor del atentado a la sala Scala de Barcelona (enero de 1978), episodio de terrorismo de Estado para aislar y desprestigiar a la CNT. Fue detenido en 1981 después de un tiroteo en Valencia. En 1983 fue condenado a siete años de cárcel de los que cumplió dos. En 2002, con 71 años vivía plácidamente en Murcia.

MIKEL LEJARZA “EL LOBO”: A LA SOMBRA DE CARRERO BLANCO

Mikel Lejarza fue un histórico infiltrado en ETA durante la dictadura franquista a las órdenes del SECED (creado por Carrero Blanco, y predecesor del CESID). Apareció en Barcelona a principios de los noventa y creó la empresa de seguridad Orion que funcionó como tapadera y desde donde comandó la infiltración del manresano Josep Maria Aloi en Terra Lliure. En 1995 trabajó para el Conde de Godó, propietario de La Vanguardia, que le pagaba 5,5 millones de pesetas al mes por el caso de las escuchas ilegales ordenadas por el aristócrata para controlar fusiones mediáticas. Junto con el coronel del CESID Fernando Rodríguez fue condenado a siete meses de cárcel.

“TXEMA” ALOI: EL INFILTRADO EN TERRA LLIURE

Txema Aloi es hijo de familia catalanista, trabajador de banca y piloto experto de helicópteros. Años después de infiltrarse en Terra Lliure y desaparecer al inicio de la “Operación Garzón”, se encuentra cara a cara con uno de los torturados, a quien niega como puede su traición. En 2002 se lo localiza en Brasil donde trabaja para la seguridad de la empresa catalana de juego CIRSA, muy extendida en Latinoamérica. Desde 2007 alterna Brasil con Manresa.

ALBERT MARTÍNEZ: EL AGENTE INSUMISO

Albert Martínez fue numero uno de su promoción en el Cuerpo Nacional de Policía. Como topo del CESID se infiltró en el movimiento antimilitarista catalán que promovía la insumisión. Apareció en Barcelona cuando dos catalanes desertaron de su mili al ser destinados al Golfo Pérsico durante el conflicto armado de 1991. Martínez frecuentaba el Casal de la Pau de la calle Cervantes, centro neurálgico del movimiento insumiso, y participó de las actividades del Mili KK. En 1994 se vinculó a la Liga Comunista Revolucionaria donde fue descubierto por antiguos compañeros de colegio, que revelan su profesión. Albert Martínez desapareció de Barcelona pero en seguida reapareció en Valencia para infiltrarse en los GRAPO.

ÁNGEL GRANDES HERREROS: DE LOS OKUPAS DE BARCELONA A LA BRIGADA ANTITERRORISTA DE GUIPÚZCOA

Agente de la Policía Nacional, Ángel Grandes Herreros inició su militancia en torno al movimiento okupa en 1993. Colaboró con la radio libre Línia IV, de Nou Barris. En 1994 se integró en el Kau Subversiu, de la Universidad de Barcelona. Desde el mundo universitario accedió a la Brigada Universitaria a Chiapas y al Colectivo de Solidaridad con la Rebelión Zapatista. Viajó dos veces a Chiapas como observador internacional para la protección de los derechos humanos de las comunidades indígenas. Participó en la campaña contra el Euroejército y se integró en el movimiento por la insumisión a través del CAMPI. Infiltrado en el Ateneu Llibertari de Gràcia compartió espacio con la Assemblea d’Okupes y trató de acercarse al independentismo a través del Ateneu Popular Okupat Resistència Roja. En una reunión convocada ad hoc se lo destapa. Él lo niega todo pero desaparece al día siguiente. A finales de los 90 se lo localiza en la Brigada Antiterrorista de Guipúzcoa. Estuvo imputado por el asesinato de su pareja en Madrid: llegó al juzgado, dijo quién era, dónde trabajaba y que sabía muchas cosas. No se ha vuelto a saber de él.

FERNANDO PÉREZ LÓPEZ: DE CNA A LOS GRAPO

Pérez López se infiltró en los movimientos sociales madrileños en 1997 y participó en actos de la CNT y Cruz Negra Anarquista. Su DNI fue expedido en Barcelona y dice que nació en Martorell. Él afirmó, en la capital española, que venía del intenso movimiento okupa barcelonino. En el Rastro de Madrid se acercó al círculo de la AFAPP, organización de familiares de presos del PCE(r), donde acabó militando. Incluso llegó a llevar a miembros de la asociación a casa de su supuesta madre, en la calle Guipúzcoa de Barcelona. Los atiendió una mujer de unos sesenta años que hacía de madre. Fernando desapareció en Julio de 2002 y ese mismo mes, el piso quedó vacío súbitamente. La operación finalizó con la detención de catorce personas acusadas de terrorismo. Cuando las abogadas preguntaron al juez Guillermo Ruiz de Polanco por su paradero, éste respondió que no constaba ningún detenido con ese nombre. Mientras tanto, la Guardia Civil emitía un comunicado en el que lo tilda de peligroso terrorista. Fernando es agente de la Guardia Civil.

MANUEL BLANCO ÁLVAREZ ’PEDRO’: ALTERMUNDISMO POLICIAL

Se hace llamar Pedro. Su correo es pedritoanarka@hotmail.com. Desde 1992, como infiltrado, se vincula a la solidaridad con América Latina. En 1992 se integra a la Red de Apoyo Zapatista de Madrid. Participó en los Encuentros contra el Neoliberalismo en Madrid y Zaragoza, en el Foro Indígena de Valladolid y en asambleas del movimiento antiglobalización. En 2002, bajo la presidencia española de la UE intensificó su militancia ante el auge de las protestas sociales de Madrid, Barcelona y Sevilla por la celebración de contra-cumbres. La asamblea de Nodo50, Vigilando al vigilante detectó que las IP que usaba Pedro correspondían a ordenadores del ministerio del Interior: Pedro es miembro del Cuerpo Nacional de Policía. Meses después se lo vio entrar en la sede de la Brigada Central de Información en el madrileño barrio de Moratalaz.

NEL: DESDE ASTURIAS A BARCELONA A REVENTAR CRISTALES

Nel se infiltró en organizaciones de la izquierda autónoma de Asturias. Viajó a Barcelona en plena era Valdecasas, en un autobús del sindicalismo combativo asturiano. Estuvo rompiendo cristales e incitando a las manifestantes a hacer lo propio durante la mani contra el Banco Mundial de 2001. Los hechos se descubrieron en 2007 en el transcurso del juicio contra los sindicalistas Cándido y Morala, de la Corriente Sindical de Izquierdas (CSI), por las movilizaciones contra el cierre de Naval Xixón. El policía volvió a aparecer para testificar contra Cándido y Morala, inspiradores de Los lunes al sol y que acabaron encarcelados. El CSI denunció una trama policial con infiltrados por medio.

DAVID GARCÍA MARTÍN: UN PAYASO EN BÉTERA

David García Martín se infiltró en el movimiento antimilitarista en la era ZP en Bétera. Durante una acción sorpresa no-violenta se pretendía entrar en la base militar de la OTAN para hacer un llamamiento a la desobediencia ante la guerra. Decenas de efectivos policiales estaban esperando a los activistas. Uno de ellos llevaba una peluca rosa, iba disfrazado de payaso y era miembro activo del Espacio Horizontal contra la Guerra de Madrid. Antes había pasado por la Solidaridad Zapatista, por Marinaleda, por la Semana de Lucha Social de Madrid en 2000 y por el Foro Social Transatlántico. El caso se esclareció en 2005, cuando la Universidad Autónoma de Madrid nombró a Santiago Carrillo Doctor Honoris Causa. En las protestas que llevaron a cabo grupos de extrema derecha, un agente de paisano detuvo ante las cámaras de la CNN a un fascista que lanzó una papelera. El policía era David García Martín, del CNP, el mismo payaso que dos años antes había intentado ocupar la base militar de Bétera.

LUÍS GARCÍA TORRES: EN EL 15M DE SEVILLA

El último caso conocido de infiltración remite al mes de junio pasado. El policía García Torres, de 26 años, se acercó al movimiento del 15M sevillano, donde empezó a colaborar de manera entusiasta. Pero un antiguo trabajo de camarero que dejó para opositar a policía lo delató. Los compañeros del movimiento, ante el cúmulo de lagunas de su vida personal, se invitaron a ir a su casa, en un lugar desconocido. De camino, García entró en el lavabo de un bar. Tardó demasiado y cuando salió, casualmente los esperaba un control policial una calle más allá: los agentes dijeron que estaba en busca y captura y se lo llevaron a comisaría. No se ha sabido nada de él desde entonces.

SPIP | esquelet | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0